Новини

Будь завжди в курсі останніх новин кафедри режисури естради і шоу!

МАЙСТЕР-КЛАС ЛЄРИ МАНДЗЮК

 

Головне у стендапі — це актуальність і правда”, - Лєра Мандзюк.

 

Український стендап щодня набирає нових обертів. Зараз для людей це стала хороша психологічна розрядка, в якій кожен може знайти щось знайоме для себе. Від початку повномасштабної війни, коміки влаштовували стендап-виступи у бомбосховищах, аби хоч трохи відволіктися від тривог. За допомогою гумору вони підіймають важливі проблеми сьогодення та дають можливість нам подивитись на них з різних боків. 8 квітня на кафедрі режисури шоу відбувся майстер-клас від жінки, що своїми стендап виступами збирає повні зали та наділяє гумором кожну вашу клітину. Дівчина з цікавим акцентом із Закарпаття, що покорила гумористичні шоу “Розсміши коміка” та “Жіночий квартал” - Лєра Мандзюк!

З чого почати свій розвиток у стендапі?

- Розповім про те, як починала я, і напевно — це стандартний спосіб для кожного. Стендап заходи поділяються на два типи: безкоштовні — відкриті мікрофони, де коміки перевіряють свої жарти та платні — це вже захід з перевіреним якісним гумором. Від початку повномасштабної війни стендап набув великої популярності й кількість відкритих мікрофонів збільшилася — бо стало більше охочих спробувати себе. Для себе я трактую це так: з'явилось багато людей з наболівшими ситуаціями, які хочеться висвітлити через гумор.

Перше, з чого можна розпочати — розповісти про себе. Мої перші виступи зазвичай починались так: “Всім привіт, я Лєра, і я із Закарпаття, нема чим хвалитися, я завжди намагаюся приховувати це, але коли відкриваю рот все тайне становиться явним”. Я відрізняюся від людей, які виступали до мене і будуть виступати після мене тим, що в мене не така вимова. Про це не пожартувати — можна, але для мене в плюс, якщо я про це пожартую.

Також, я з багатодітної родини, нас 8 дітей і часто в моїх стендапах лунають про це жарти. Наприклад є такий: “Ми ніколи не розкидали іграшки, бо тяжко розкидати те, чого нема”. Коли ти розповідаєш про своє життя, свої ситуації — у людей виникають певні асоціації й тим самим, твої жарти стають влучними.

Що почитати чи подивитись для більшої обізнаності в написанні гумору?

- Перше, що завжди рекомендують — це “Біблія гумору” Джуді Картер.В цій книжці записані всі правила, з чого складається жарт. Але я б радила більше дивитися стендап виступів і аналізувати. Наприклад, ви вмикаєте собі коміка, який вам подобається і не просто дивитись годину сольника, а після кожного жарту зупиняєте відео і аналізуєте його. Про що цей жарт? Чому це жарт?

Тому, якщо і читаєте книжку, вивчаєте теорію — одразу після цього дивіться та аналізуйте. Але дивитись треба не тільки тих, хто подобається чи смішний, а і тих, хто не смішні. Аналізувати, чому в них не виходить і що треба змінити. Це теж дуже корисно.

 

Ви радитесь з кимось з приводу своїх жартів?

- Так, звісно. В першу чергу з самою собою. Всередині мене живе такий стендапер Валера, з яким я часто раджуся. Можу бути таке, що я їду на відкритий мікрофон, мене везе мій хлопець і я запитую у нього, де що краще змінити. Якщо нікого поруч немає, коли мені потрібно порадитись — я пораджусь з собою, якщо є — з цією людиною.

Ще не допускайте, будь ласка, помилку: не довіряйте людям, які вам близькі. Ні в якому разі. В будь-якому питанні, але не в перевірці матеріалу. Бажано, не брати з собою групу підтримки на відкриті мікрофони — буде тільки гірше. Ви можете брати групу підтримки до стоматолога чи на екзамен, бо людина в будь-якому разі тебе підтримає і скаже, що ти розумний і без тої української літератури. Але бути об'єктивними в оцінці вашого гумору, матеріалу — аж ніяк не можна.

Що наразі головне у стендапі?

- Правда та Актуальність.

Зараз є питання актуальності, загальної теми, що бентежить всіх. Наприклад перші місяці війни завжди було дуже смішно та актуально, коли я питала людей хто і де був 24 лютого. І не було людей, у яких була б одна й та сама історія. Це вже мова про імпровізацію. Актуальність формує те, що в першу чергу бентежить тебе і що відбувається у світі.

Але дуже оманливо на початку брати щось актуальне. Бо те, що зараз на хвилі, воно як швидко туди вилізло — так швидко і зникне. Треба брати щось вічне, що тебе турбує. Наприклад, зараз мене бентежить тема інтерв'ю. Всі в одне одного беруть постійно інтерв'ю. І якщо я зараз зроблю матеріал про одне інтерв'ю Іво Бобула, яке вистрілило — через тиждень це буде вже не актуально. А якщо буде моє ставлення до інтерв'ю в цілому, бо моє ставлення й інтерв'ю — це те, що було, є і буде, тоді це буде надійний матеріал.

 

Дякуємо Лєрі за чудовий майстер-клас. Український стендап — це справді зараз дуже цікава та актуальна тема, про яку хочеться знати більше. Ми впевнені, що кожен з наших студентів зацікавився стендапом ще більше і вже придбав собі книжку Джуді Картера! Нехай гумористичні шоу розвиваються та не сходять з хвилі популярності.

Чекайте на наступні круті майстер-класи!

 

Автор: Дарина Чирва
Фото: Олександра Глушко

 


Якщо ти абітурієнт 2023 - реєструйся за посиланням в шапці профілю @rems_live

Маєш питання? Телефонуй:

Совгира Тетяна Ігорівна - 063-141-40-48

Слідкуй за нашими новинами:

Instagram – @rems_live

Фейсбук - https://www.facebook.com/remsknukimkuk/

YouTube канал - www.youtube.com/c/REMS_LIVE

Tik-Tok - https://vm.tiktok.com/ZM8QkkmeG/

 

 

 

КАФЕДРА:

Адреса: Київ, вул. Коновальця, 36 (каб.301)

Режим роботи: ПН. - ПТ.: 08:30 - 17:30

Тел.: +38 (044) 529-93-19

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Консультують абітурієнтів:
Мельник Мирослава Миколаївна
+38 (095) 332-32-33
Ільницький Віталій Андрійович
+38 (093) 492-05-66

               

ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ:

Адреса: Київ, вул. Чигоріна, 20 (каб.12)

Режим роботи: ПН. - НД.: 08:00 - 20:00

Тел.: +38 (044) 285-44-03

Тел.: +38 (044) 285-43-86

Факс.: +38 (044) 285-85-27

         

 
Карта (клацніть для збільшення)

Copyright © 2018-2023 Кафедра режисури шоу
Розробка сайту: Dmytro Romankov